Author: eryna

CARA MUDAH LAKAR POLAR SELUAR BUDAK

Seluar kanak -kanak sebenarnya amat mudah untuk dijahit berbanding seluar biasa. Hari ni saya nak share sedikit mengenai cara lakar seluar budak Jom kita tengok, penerangan saya berdasarkan gambarrajah di atas.   LABUH SELUAR= Dari atas pinggang ke buku lali Labuh tu biasa 2 ” lebar UKUR LILIT PUNGGUNG = ? ( MASUKKAN UKURAN PUNGGUNG

CARA LAKAR LEHER “V”

  Kredit : Google Best ke baju leher V ni? bagi saya ia sedikit mencabar bila nak jahit. Kenapa? Sebab cabarannya nanti leher V tak macam V Apapun sekarang tak kisah sangat, pereka fashion pun banyak design leher bulat saja sekarang.. Simple… Apapun saya akan ulas sedikit pasal leher v ni Standard design ke bawah

CARA KIRA POLA PANGKAL LENGAN YANG SELESA PAKAI

Pola pangkal lengan yang saya maksudkan adalah yang selalu dicantumkan bersama blause, kurung moden, riau moden dan sebagainya jenis pangkal lengan. Ni yang saya maksudkan. Ini adalah cara kiraan pangkal pola  lengan. Contoh saya ambil ukuran belakang = 9 inchi depan = 10 inchi bezanya disini adalah 1 inchi @ 1/2 inchi Pastu tambahkan saja

BAGAIMANA LANGKAH DRAF POLA PALAZZO SELESA PAKAI

Semalam saya ada kongsikan bagaimana cara mudahh untuk dapatkan ukuran seluar palazzo siap, hari ni jom kita tengok plak bagaimana nak draw pola dia ye, Jahitan tak kiralah apa bidang pun mesti kena sediakan pola bagi memudahkan fahaman, tak keliru terutama untuk anda yang newbie. Bila dah mahir tak perlu pola pun takpe, semuanya plak

7 JENIS COTTON YANG SELESA GILA, CANTIK BILA PAKAI

Pasti ramai kat luar sana yang meminati fabrik cotton kan.. saya pun sukakannya, selesa, cantik, dan ada standard dan kelas tersendiri bila pakai, apakah jenis cotton tu..? FABRIK COTTON Majoriti masyarakat Malaysia gemar fabrik kapas. Sifatnya yang serap peluh dan selesa sesuai dengan cuaca di Asia adalah sebab utama kenapa fabrik ini laku. Kain ini

[ K𝙄𝙎𝘼𝙃 𝘽𝙀𝙉𝘼𝙍] 5 Cabaran 𝕄𝔼ℕ𝕁𝔸ℍ𝕀𝕋 Bagi Pemula

Benda ni sering terjadi pada sesiapa sahaja yang mula nak belajar menjahit. Jom tengok apa cabaran itu, ini berdasarkan pengalaman sendiri, saya kongsikan.   𝟷) 𝗧𝗮𝗸𝘂𝘁 𝗻𝗮𝗸 𝗴𝘂𝗻𝗮 𝗺𝗲𝘀𝗶𝗻 𝗹𝗮𝗷𝘂/ 𝗺𝗲𝘀𝗶𝗻 𝗷𝗮𝗵𝗶𝘁 𝗶𝗻𝗱𝘂𝘀𝘁𝗿𝗶.. – Jika anda baru nak menjahit biasanya guru jahitan akan syorkan anda guna mesin goyang dulu, kemudian baru beralih ke mesin laju,

CARA MUDAH DRAF POLA KAIN DUYUNG DALAM 5 MINIT

Kain duyung merupakan trend yang sangat HOT sekarang , kerana ia sering dipadankan dengan pelbagai jenis pakaian seperti blause, kurung moden, blause pendek, kurung tulip, dan kurung pahang. Kenapa KAIN DUYUNG? Kain susun kanan/kiri tak ok ke? kain lipat batik kiri/ kanan tak ok ke? Kain kipas belakang/ kipas depan / kipas tingkat tak ok