3TIPS ELAK MENGANTUK SEMASA MENJAHIT DAN CARA ATASINYA

Teks : Eryna Taylor

 

Pernah tak terjadi kepada korang  tetiba mengantuk time menjahit? Banyak faktor yang menyebabkan mengantuk secara tetiba antaranya:

a) Makan terlalu kenyang

  • Punca yang utama sekali, admin pun memang sering mengantuk bila perut dah kenyang.
  • Cara atasinya, makan jangan terlalu kenyang, cukup untuk alas perut jika kita masih banyak jahitan, kain dan kerja yang sewaktu dengannya.

b) Tak cukup tidur.

  • Biasanya jika kita terlalu risau akan sesuatu perkara contohnya, kain bertimbun tak siap lagi untuk potongan or kemasan, due date dah dekat, kastemer nak datang ambil, kita pun risau.Keadaan ini biasa juga admin alami kerana sikap kastemer, terlalu mendesak sehingga kita stress. So, waktu kita jahit tu, fokus dah makin kurang dan kita akan mengantuk dan penat kerana kurang tido.
  • So kat sini tido kena cukup untuk pastikan badan sihat, tumpuan kerja kita lancar dan dapat fokus siapkan jahitan dengan cepat.

c) Penat.

Ada tak faktor lain yang menyebabkan mengantuk ni? Jika ada sila tulis di ruangan komen ye,kongsikan pengalaman anda pula,.

Semoga bermanfaat.

 

Dulu dia ni tukang cuci je nak sara hidup, sekarang dah jadi jutawan tahap global. Nak tahu siapa dia ni? KLIK SINI

 

Sharing Is Caring

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *