5 PERKARA ASAS DALAM MENJAHIT

Teks : Eryna Taylor.

Talitape, benang dan jarum basic sesuatu jahitan

Hai readers, hari  ni saya nak ulas sedikit mengenai beberapa perkara wajib yang kita kena ada semasa menjahit .

.

MESIN JAHIT.

Sangat penting adanya mesin jahit, dah namanya menjahit kan, tak kiralah yang ‘old school” ke seperti mesin goyang, portable, mesin jahit industri semuanya punya value yang tersendiri untuk menghasilkan sesuatu jahitan. yang penting jahitan siap cepat dan mata jahitan kemas. agi saya yang paling best adalah mesin jahit industri, boleh jahit pakaian walau sebanyak mana pun disamping ia laju.

.

BENANG DAN JARUM.

Ni dah ada siap-siap kat mesin jahit. Jika menjahit dengan tangan, ada je jarum dan benang untuk tangan punya. Tujuan khas bagi kemasan  untuk sesuatu pakaian.

.

 GUNTING DAN SNIPER

Tujuan asal gunting untuk potong kain, ada gunting khas untuk potong kain, tak boleh bercampur gunting kain pada kertas or sebarang objek lain untuk elak gunting daripada tumpul. Gunting juga boleh digunakan untuk potong benang.

Sniper adalah alat seperti gunting kecil, yang digunakan khas untuk potong benang. Sniper tak boleh guna untuk gunting kain, khas untuk benang sajah, saya hanya guna sniper untuk gunting benang kerana ia kecil, mudah dan ringan untuk mempercepatkan proses jahitan.

.

TALITAPE DAN PEMBARIS.

Talitape guna untuk ukur badan orang, pola, dan 1001 kegunaan lain based on sifatnya. pembaris pula guna semasa lakar pola, ada yang lurus dan lengkung, bergantung pada masa mana kita nak guna.

.

PENSEL, PEMADAM, SURAT KHABAR ,KERTAS MINYAK UNTUK POLA.

Walau dah expert or pemula, pola sangat penting untuk dilakar bagi mengelak kesilapan dan bagi menjimatkan masa.

.

Kita harus bijak merancang kerja bagi mendapatkan hasil yang memuaskan..

.

Semoga bermanfaat.

.

Ehhh… dulu seorang tukang cuci, sekarang dan bergelar jutawan bertaraf Global. Nak tahu siapa tu? KLIK SINI

KLIK SINI

KLIK SINI

KLIK SINI

Next entry stay tuned!

Sharing Is Caring

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *