Month: July 2020

3 SEBAB KENAPA GAUN PENGANTIN HARGA RIBU RIBAN

Teks : Eryna Taylor. Kredit : Google Sekadar ingin berkongsi, saya pernah menjahit pakaian pengantin anak cikgu saya, 2 lapis kain, luar lace bermanik, dalam satin tebal,saya ingat lagi, ia berwarna biru muda. Dari proses potong, jahit dan kemasan ia sangat memakan masa, seingat saya berikut adalah 3 sebab utama kenapa baju tu agak sukar

3 BULAN , RM 2,400, COMPAQ CQ40

Teks: Eryna Taylor. ” Pakcik, Saya Ina, berminat nak kerja sebagai pembantu di cyber cafe pakcik.” Tak kurang dari 1 minit ina dapat balasaย  sms dari pakcik, ye boleh datang ke sini esok. Esok pukul 8, ina bersiap untuk pergi ke cafe cyber bekerja sebagai pembantu di cyber tersebut. “Ooo, awk ina ye, yang minat

3 KELEBIHAN KAIN SONGKET

Teks : Eryna Taylor Amat jarang saya dapat kain songket untuk tugasan menjahit. Saya sendiri adalah peminat kain songket sebenarnya. Jom semak apakah kelebihan kain songket. SENANG JAHIT Kain songket senang jahit pasal dia tak licin, kena belek dengan teliti mana betul mana terbalik.Ingat lagi semasa first time saya jahit baju kakak sendiri, kain songket

[ K๐™„๐™Ž๐˜ผ๐™ƒ ๐˜ฝ๐™€๐™‰๐˜ผ๐™] 5 Cabaran ๐•„๐”ผโ„•๐•๐”ธโ„๐•€๐•‹ Bagi Pemula.

Teks :Eryna Taylor   Benda ni sering terjadi pada sesiapa sahaja yang mula nak belajar menjahit. Jom tengok apa cabaran itu, ini berdasarkan pengalaman sendiri, saya kongsikan. ๐Ÿท) ๐—ง๐—ฎ๐—ธ๐˜‚๐˜ ๐—ป๐—ฎ๐—ธ ๐—ด๐˜‚๐—ป๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐˜€๐—ถ๐—ป ๐—น๐—ฎ๐—ท๐˜‚/ ๐—บ๐—ฒ๐˜€๐—ถ๐—ป ๐—ท๐—ฎ๐—ต๐—ถ๐˜ ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐˜‚๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ถ.. – Jika anda baru nak menjahit biasanya guru jahitan akan syorkan anda guna mesin goyang dulu, kemudian baru beralih

5 CARA BUAT DUIT DENGAN MENJAHIT (CERITA 1)

Teks : Eryna Taylor Hai readers , hari ni jom kita bincangkan betul ke ada kemahiran menjahit ni boleh buat duit? pada pendapat saya, ye, jika kena dengan cara target audiensnya. Saya ingat lagi pada mulanya saya tak target langsung saya ni akan ada dalam industri jahitan, dulu semasa sekolah saya pelajar kelas atas, yang

5 PERKARA ASAS DALAM MENJAHIT

Teks : Eryna Taylor. Talitape, benang dan jarum basic sesuatu jahitan Hai readers, hariย  ni saya nak ulas sedikit mengenai beberapa perkara wajib yang kita kena ada semasa menjahit . . MESIN JAHIT. Sangat penting adanya mesin jahit, dah namanya menjahit kan, tak kiralah yang ‘old school” ke seperti mesin goyang, portable, mesin jahit industri

CARA BUAT KAIN/ SKIRT PEPLUM POTONGAN PENUH

Teks : Eryna Taylor. Petang yang damai, tak hujan dan tak panas sangat, so petang ni saya nak kongsikan cara bagaimana nak hasilkan atau jahit skirt peplum circle penuh. Bermacam nama kain ni, terpulang nak panggil nama apa pun yangย  penting faham, dan bila tengok haa… oo..kain ni.., ada yang panggil kain duyung potongan bulat